شنبه، 21 تیر 1404
خبر امروز
خبر امروز
آخرین خبر/ فهرست نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال اعلام شدند و پرونده رسیدگی به صلاحیت آنها در حال بررسی است واین در شرایطی است که در میان کاندیداها، نام آقای میرشاد ماجدی هم دیده می شود که تردیدهای زیادی درباره مشروعیت کاندیداتوری سرپرست فعلی فدراسیون فوتبال بدون اینکه از سمت خود استعفا داده باشد، بوجود آمده و اکنون این سئوال بزرگ در برابر ما قرار دارد که آیا نامزدی ایشان قانونی است یا خیر؟ پاسخ روشن و بی تعارف است: نامزدی ایشان در انتخابات ریاست فدراسیون غیرقانونی است!
1- ماده 7 و بند اول ماده 13 اساسنامه فدراسیون فوتبال، پیش فرضی قطعی را بیان می کند و تصریح دارد کلیه مقامات و اعضای فدراسیون مکلف هستند در فعالیت های خود اساسنامه، مقررات، آیین نامهها، تصمیمات و مقررات اخلاقی فیفا، کنفدراسیون فوتبال آسیا و فدراسیون را رعایت نمایند. بنابراین قطب نمای تفسیر قواعد و تعیین تکلیف در مورد ابهامات، سلایق شخصی نیست بلکه پیکره نظام حقوقی حاکم بر فوتبال است و لا غیر.
2- بند ح ماده 13 اساسنامه، اعضای فدراسیون را متعهد به حصول اطمینان از این می داند که ارکان فدراسیون بر اساس فرایندی که استقلال کامل انتخابات یا انتصاب اشخاص را تضمین می کند، انتخاب یا منصوب شوند. بنابراین هر چند کمیته های بدوی و استیناف انتخاباتی بعنوان نهادهای مستقل شناخته می شوند ولی چون طبق بند ی ماده 67 اساسنامه، ساختار تحت کنترل دبیرکل فدراسیون، مسئول فراهم کردن پشتیبانی و امکانات لجستیک و اجرایی برای کمیته های انتخاباتی جهت برگزاری انتخابات است و همین دبیرکل باید تحت نظر سرپرست فدراسیون کار کند، لذا این احتمال بعید نیست در شرایطی که سرپرست کنونی فدراسیون، خودش هم جزو نامزدهای انتخابات است، بازوی اجرایی انتخابات نتواند در تضمین فرایند استقلال کامل انتخابات بی نقص عمل کند. خصوصاً که طبق بند نهم ماده 67 اساسنامه، حراست، بعنوان یکی از بازوهای نظارتی در امور اداری فدراسیون و همچنین مقابله با تخلفات انتخاباتی، تحت نظر رییس فدراسیون (شما بخوانید یکی از نامزدهای کنونی ریاست فدراسیون) باید عمل کند.
3- بند اول ماده 17 اساسنامه تصریح می کند که در اساسنامه، باید فرایندی دموکراتیک که استقلال کامل انتخاب یا انتصاب ارکان را تضمین می کند، پیش بینی شده باشد. وقتی صحبت از فرایند دموکراتیک می شود یعنی باید قایل به اصول بنیادین فرایندهای دموکراتیک انتخاباتی بود که از جمله انتخابات آزاد و منصفانه است و بعنوان یکی از حقوق بشری، طبق بند سوم ماده 3 اساسنامه باید مورد احترام فدراسیون قرار گیرد. شاخص هایی برای انتخابات آزاد و منصفانه وجود دارد که بویژه می توان به ایجاد ساز و کار بی غرض، بی طرف و متوازن مدیریت انتخابات اشاره کرد. وقتی فردی در جایگاه سرپرست فدراسیون فوتبال بنشیند با توجه به موقعیت اداری عالی که دارد و همزمان نامزد ریاست انتخابات باشد، حداقل در فرایند اجرایی انتخابات، نگرانی از نبود بی طرفی و بر هم خوردن تعادل حقوق و امتیازات کاندیداها در مقایسه با یکدیگر بیجا نیست. فراموش نکنیم سرپرست فدراسیون، موقتاً جانشین رییس فدراسیون است که بموجب بند ج ماده 38 اساسنامه، نظارت بر عملکرد سازمان اداری فدراسیون از اختیارات وی است.
4- ماده 2 آیین نامه انتخاباتی فدراسیون، اصل استقلال و تعهد به اجتناب از شرایط تعارض منافع را بدون هیچ استثناء در کل فرایند انتخابات حاکم می داند. فراتر از آن، بند دهم ماده 20 اساسنامه، اعضای ارکان فدراسیون را متعهد می کند در صورت وجود یا حتی احتمال وجود تعارض منافع، از شرکت در مذاکرات و تصمیم گیری خودداری کنند. بند نهم ماده 5 آیین نامه اخلاق کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام می کند تضاد منافع به معنی هر وضعیتی است که در آن یک فرد در موقعیتی قرار می گیرد که بتواند منافع شخصی خود را با اقدامات و تصمیماتی که در چارچوب صلاحیت رسمی خود اتخاذ می کند، پیش ببرد. تصریح شده که هیچ یک از مقامات نباید برای بهره بردن شخصی غیرموجه از موقعیتش استفاده کند و ضمانت اجرای آن، مجازات های انضباطی است. ماده 19 مقررات اخلاق فیفا هم تأکید دارد که هیچ یک از مقامات نباید نه در تهیه مقدمات تصمیم گیری و نه در مشارکت در تصمیم گیری نقشی داشته باشد اگر مقام مزبور در موقعیتی باشد که خطر تعارض منافع، ممکن باشد عملکرد او را تحت الشعاع قرار دهد.
5- همسو با ماده 16 مقررات اخلاق فیفا، در ماده 26 آیین نامه انتخاباتی، رعایت حداکثر رازداری و محرمانگی مدارکی که حین فرایند انتخابات در اختیار دبیرخانه مجمع و کمیته های انتخاباتی است مورد تأکید قرار گرفته است. این تکلیف محرمانه نگه داشتن اطلاعات حتی باید برای پس از انتخابات هم پابرجا باشد. حال چقدر برای یک سرپرست فدراسیون می توان دسترسی به مدارک و اطلاعات محرمانه دیگر نامزدهای رقیب را محتمل دانست؟! ناگفته نماند بر اساس ماده 27 مقررات انتخاباتی، کلیه مکاتبات کمیته های انتخاباتی توسط دبیر کل فدراسیون صورت می گیرد که مقام مرئوس رییس یا سرپرست فدراسیون است.
بنابراین باید ابراز امیدواری کرد اولاً در راستای بند پنجم ماده 2 اساسنامه فدراسیون فوتبال بمنظور تحقق اهداف فدراسیون مبنی بر جلوگیری از هرگونه نقض اساسنامه، قوانین، دستورالعمل ها و تصمیمات فیفا و ای.اف.سی، خود سرپرست محترم فدراسیون از ادامه درخواست کاندیداتوری خود انصراف دهد. ثانیاً بر اساس اخبار منتشر شده، این موضوع که آقای میرشاد ماجدی، دارای پست اداری در یک دستگاه اجرایی دولتی است و در اساسنامه فدراسیون فوتبال، بر خلاف اساسنامه کمیته بین المللی المپیک تصریح نشده که ریاست فدراسیون فوتبال، شغل نیست، لذا بدلیل ممنوعیت تصدی دو شغل، اشتغال به ریاست فدراسیون بعنوان شغل تمام وقت با حفظ پست اداری در دستگاه دولتی متبوع ایشان نیز خلاف مقررات است. نهایتاً اینکه انتظار می رود کمیته استیناف انتخاباتی برای ایجاد فضای سالم رقابت در انتخابات، مطابق ماده 14 آیین نامه انتخاباتی، مدارک ناقص ثبت نام نامزدها را از آنها دریافت کند و با تصحیح رأی کمیته بدوی انتخاباتی، امکان حضور سایر نامزدها را در انتخابات فراهم نماید.
امیرساعد وکیل- حقوقدان ورزشی و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران
https://akharinkhabar.ir/sport/9219202
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز با * علامتگذاری شدهاند.