شنبه، 21 تیر 1404

خبر امروز

خبر امروز

فكت نامه نقد آموزش رشته حقوق در دانشگاه ها


مقدمه

رشته حقوق از معدود رشته هاي دانشگاهي است كه نف صرفاً بعنوان يك رشته علمي نظري محض و نه بعنوان يك رشته فني و كاربردي صرف شناخته مي شود بنابراين با توجه به ماهيت خاص مباحث اين رشته، لازم است با در نظر گرفتن محتواي دانش علمي و دانش عملي كه نيازمند مطالعه و بررسي نظريات و اصول و قواعد  حاكم، بعلاوه يادگيري فنون و مهارت هاي مورد نياز است، رويكرد مناسبي در خصوص نحوه آموزش و محتواي آموزش اين رشته اتخاذ گردد. ويژگي علم بودن و در عين حال، فن بودن وكالت كه آن را به هنري تبديل مي كند كه دست مايه هاي اساسي علمي دارد، ايجاب مي نمايد كه دو ركن مهم روزآمدي و تخصص گرايي در نظام آموزش عالي در مورد رشته حقوق با تأكيد و اهميت دوچندان مورد توجه قرار گيرد.
بنا به ملاحظات فوق، در سياستگذاري براي آموزش رشته حقوق در دانشگاه ها، لازم است ابتدا به جمع بندي برسيم كه آموزش عالي، ابزار و خاستگاه سياستگذاري در كدام يك از اين عرصه هاست؟ حوزه علمي، فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و يا غيره. قطعاً در نظام آموزش عالي كشور ما قرار نيست دانشگاه ها بعنوان بنگاه هاي اقتصادي با كاركرد درآمد زايي صرف قلمداد شوند و عدم معرفي فرصت هاي متوع كاري براي فارغ التحصيلان رشته حقوق، اسباب آن را فراهم كرده است كه از يك سو دانشجويان مستعد و شاخص با عطش فراوان رقابت هاي شديدي براي ورود به رشته حقوق در دانشگاه داشته باشند و بعد از فارغ التحصيلي چون در سياست هاي آموزشي بنحو مناسبي، نيازهاي جامعه معرفي نشده و دانشجويان مطابق با ظرفيت هاي كاري موجود در بازار كار و صنعت تربيت نشده و پرورش نيافته اند. در نتيجه، شاهد سيل متقاضيان براي شركت در آزمون ورودي كانون وكلا هستيم بدون اينكه ذره اي تناسب بين فرصت هاي شغلي و حفظ كرامت حرفه اي فرد با توجه به پتانسيل هاي جامعه در بكارگيري وكلا وجود داشته باشد. 


محورهاي چالش محتواي آموزش حقوق
1- فاصله گرفتن محتواي دروس ارايه شده در دانشگاه از نیازهای واقعي بازار
2- بي توجهي به روزآمدي محتواها و عدم ترغيب اساتيد به افزايش مطالعات بروز. چنان كه در دانشگاه هاي اروپا و امريكا اگر استاد کتابي می نويسد و منتشر مي كند محتواي همان كتاب را در قالب واحد درسي دانشگاهي ترم جديد تحصيلي تدریس می کند. 
3- لزوم بازنگری هر ساله دروس بدون روش هاي كند و پيچيده بوروكراتيك، همراه با قابلیت انعطاف پذیری بالا ‌و تطبیق کلاس ها با گرایش ها و نیازهای جامعه
4- اهمیت ندادن به مطالعات تطبیقی در حالي كه مي تواند زمينه توسعه و تحول در نظام حقوقي ما و ترويج انديشه هاي عميق و نوين حقوقي در كشور ما به ساير نظام هاي حقوقي نيز باشد. 
5- عدم تدريس دروسي كه بطور سنتي نيازها و فرصت هاي شغلي زيادي در آن وجود دارد مانند حقوق ثبت، حقوق اراضی و املاک و همچنين دروسي كه جزو موضوعات روز هستند مانند حقوق كامپيوتر، حقوق منابع طبيعي، حقوق تكنولوژي هاي نوين فناوري هاي اطلاعات و ارتباطات و غيره
6- ترغيب دانشجويان و اساتيد به آموزش مباحث حقوقي با تكيه بر مطالب حفظی نه استدلالي كه اساس اين روند، ريشه در شيوه هاي ناكارآمد آزمون های وکالت و تحصيلات تكميلي يعني ارشد و دكتري در رشته ها و گرايش هاي مختلف حقوقي دارد. 


محورهاي چالش روش آموزش حقوق
1- بي توجهي به آموزش و فراگيري مهارت هاي مورد نياز براي فارغ التحصيلان رشته حقوق
2- نبود فرهنگ برگزاري كلينيك هاي آموزشي
3- عدم تفکیک آموزش حرفه ای و آکادمیك در تعريف رشته ها و دروس
4- نياز به احياي واحدهاي اجباري كارورزي در دوران تحصيل براي كمك به دانشجويان جهت فهم بهتر مطالب و انتخاب آينده شغلي خود
5- فراهم نمودن زمينه هاي حضور وکلا و قضات با سابقه برای تدریس در دانشگاه در كنار اساتيد دانشگاهي 
6- عدم شناخت مراجع قضایی حتي تا مراحل بالاي تحصيلي دکتری و بيگانه بودن دانشجويان با نهادهاي ذيربط از جمله كانون وكلا، مركز امور حقوقي بين المللي، و غيره.
در ضرورت طراحي سياست مناسي آموزشي در رشته حقوق همين بس كه ايران داراي حدود 85 ميليون نفر جمعيت با كمتر از 2 ميليون شركت ثبت شده است در حالي كه كشوري مانند ايالات متحده حدود 4 برابر ايران جمعيت دارد و 11 ميليون شركت در اين كشور به ثبت رسيده اند. با اين اوصاف، در امریکا ۲۰۳ دانشکده حقوق معتبر با حدود ۱۱۳ هزار دانشجو شاغل به تحصيل هستند و اما در ایران بر اساس آماري كه در سال 1390 ارايه شده و اكنون بيشتر هم شده است حدود 350 هزار دانشجوی حقوق ‌‌در قالب حدود ۱۳۰ دانشکده پذیرش مي شوند.


اميرساعد وكيل
 

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز با * علامت‌گذاری شده‌اند.

مطالب مرتبط
مشاوره تلفنی مشاوره در واتساپ
2025 - تمامی حقوق این سایت مربوط موسسه حقوقی بین‌المللی هزاره صلح می باشد